Clerks 2 (2006) [7/10]

Το έγραψε ο/η Ανώνυμος | with 1 Σχόλια »







Ελληνικός Τίτλος: Υπάλληλοι για Κλάματα
Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Kevin Smith
Πρωταγωνιστές: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Kevin Smith, Jason Mewes, Trevor Fehrman
Διάρκεια: 93 λεπτά

Το 1994 ο Kevin Smith, ένας τότε πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης που δεν είχε καν τελειώσει την σχολή ακόμα, έγραψε κινηματογραφική ιστορία γυρίζοντας το Clerks, μία ασπρόμαυρη ταινία που έγραψε ο ίδιος, για τα γυρίσματα της οποίας πλήρωσε ο ίδιος υπερχρεώνοντας τις πιστωτικές του και βάζοντας φίλους του να πρωταγωνιστήσουν.

Η ταινία αυτή, παρ' όλο που προβλήθηκε σε λιγότερες από 100 αίθουσες τότε, κέρδισε πάνω από 3 εκατ. δολλάρια, διάφορα βραβεία στις Κάννες και στο Sundance Film Festival κι έχει ψηφιστεί 16η καλύτερη κωμωδία και 4η καλύτερη ανεξάρτητη ταινία όλων των εποχών.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Smith ξαναχτυπά με την επάξια πολυαναμενόμενη συνέχεια γεμάτη κοινωνικούς προβληματισμούς δοσμένους μέσω του αστείρευτου χιούμορ και των απίθανων καταστάσεων που περιβάλλουν τους ήρωες της ταινίας. Οι δύο πρωταγωνιστές (Brian O'Halloran, Jeff Anderson), γηραιότεροι κατά 10 χρόνια λειτουργούν ακόμα ως υπαλλήλοι, απλά αντί να δουλεύουν σε ψιλικατζίδικο και βίντεο-κλαμπ, αυτή τη φορά εργάζονται σε τοπικό φαστ-φουντ, μαζί με έναν nerd πιτσιρικά (Trevor Fehrman) και την πολύ σέξυ διευθύντρια του καταστήματος (Rosario Dawson). Όλα αλλάζουν ξαφνικά όταν ο ένας απ' τους δύο αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα, να παντρευτεί και να πιάσει δουλειά στην εταιρεία ου πεθερού του. Απ' όλα αυτά βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει και το δίδυμο Jay και Silent Bob (Jason Mewes και Kevin Smith) που γνωρίσαμε στο πρώτο Clerks, αλλά και στις επερχόμενες ταινίες του Smith (Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back, κτλ.).

Εδώ θα θέλαμε να αναφερθούμε στην ελληνική κυκλοφορία του dvd απ' την Audio Visual, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο ανοχής. Εκτός απ' τον μάλλον γελοίο ελληνικό τίτλο ("Υπάλληλοι για Κλάματα") και την έλλειψη extras (περιέχει μόνο trailer), τα οποία έχουμε συνηθίσει πια, έχουν συμπεριλάβει και τον Ben Affleck στους πρωταγωνιστές - παρ' όλο που εμφανίζεται μόνο σε μία σκηνή για 1-2 ατάκες - και δεν αρκέστηκαν στο να βάλουν απλά το όνομα του στο εξώφυλλο, αλλά το επεξεργάστηκαν και ψηφιακά και αντικατέστησαν τον Kevin Smith (σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, τον βλέπετε στην εικόνα αριστερά) με τον Affleck. Σίγουρα θα προτιμούσαμε να παραγγείλουμε την ξένη έκδοση, αν ενδιαφερόμασταν για συλλογή ταινιών.

Ιδανική ταινία για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν απ' τις κλασσικές αμερικάνικες κωμωδίες.

+ Greekmarks.com

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος // 24 Μαΐου 2007 στις 5:42 μ.μ.  

    Νομίζω ότι ο Smith, είναι καλύτερος ως ηθοποιός παρά ως σεναριογράφος... Νομίζω ότι δεν θα είναι και τίποτα ιδιαίτερο αυτή η ταινία....