The Good Shepherd (2006) [6/10]

Το έγραψε ο/η _master_ | with 1 Σχόλια »




Ελληνικός Τίτλος:
Ο καθοδηγητής

Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Δράμα , Θρίλερ
Σκηνοθεσία:
Robert De Niro
Πρωταγωνιστές:
Robert De Niro, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Timothy Hutton
Διάρκεια: 167 λεπτά

Είδαμε αυτή την ταινία μέσα από ένα καταιγισμό κριτικών, που προσπαθούσαν τουλάχιστον να της προσδώσουν μια εντελώς διαφορετική οπτική από την άποψη που ο θεατής θα διαμόρφωνε απέναντί της. Στην προσπάθεια αυτή όμως, και σε πείσμα ορισμένων η ταινία αυτή απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί επάξια σε άλλες ανταγωνιστικές (του είδους τουλάχιστον)...

Ο πρωταγωνιστής Matt Damon υποδύεται έναν από τους πρωτεργάτες της O.S.S. , υπηρεσίας που προετοίμασε το έδαφος για τη δημιουργία της C.I.A. , και μπορούμε να πούμε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν μας απογοήτευσε. Μέσα από την παράνοια του Ψυχρού Πολέμου και της διστακτικότητας και καχυποψίας που τον διέκρινε, προσπαθούσε αφενός να κάνει σωστά τη δουλειά του, και αφετέρου να επιβιώσει από τις πισώπλατες μαχαιριές των συνεργατών του. Συμπρωταγωνιστές στην ταινία, η Angelina Jolie , ο Alec Baldwin, ο Timothy Hutton, και ο Robert De Niro, που συμπληρώνουν όμορφα τη σκακιέρα των πρωταγωνιστών.

Σίγουρα η απογοήτευση της ταινίας ήταν η ερμηνεία της Angelina Jolie, η οποία ήταν και η πολυσυζητημένη απώλεια από αισθητικής πλευράς. Ο ρόλος δεν της ταίριαζε, και ομολογούμε πως μας απογοήτευσε. Βέβαια άξιο αναφοράς είναι και το στοιχείο που αναγκαστικά δεχόμαστε για τις όμορφες ηθοποιούς, ότι δηλαδή είναι καταδικασμένες ηθοποιϊκά αφού το βασικό σημείο που επικεντρωνόμαστε όλοι είναι η εμφάνισή τους. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και η Monica Bellucci, την οποία αν θυμηθούμε σε ταινίες όπως οι Αδερφοί Γκρίμ (συμπρωταγωνιστούσε με τον Matt Damon), έπαιζε ρόλους που είναι αδύνατον να προσέξεις το μεγαλείο της ηθοποιίας της, αφού γαργαλάει ερεθιστικά τα μάτια σου, με την υπέροχη παρουσία της, και τελικά είναι και η Αχίλλειος πτέρνα της ταινίας.

Από τα δυνατά στοιχεία της ταινίας, είναι σίγουρα η σκηνοθεσία του Robert De Niro, και το σενάριο του Eric Roth. Ο πρώτος απέσπασε πολύ καλές κριτικές για τις σκηνοθετικές του απόπειρες στις ταινίες The Score(2001) και A Bronx Tale(1993), και εδώ αντίστοιχα δεν μας απογοητεύει(όπως βέβαια και το ταλέντο του στην ηθοποιία είναι ένα κομμάτι της επιτυχίας της ταινίας). Και το σενάριο όμως του κυρίου Eric Roth είναι αρτιότατο, ίσως λίγο κουραστικό θα μας επιτρέψετε. Δείγματά του μπορείτε να δείτε στις εξίσου καλές Munich, Ali, The Insider, και Forest Gump. Το τεράστιο budget της ταινίας(85 εκ.$) παρόλ' αυτά, δεν έχει αποσβεθεί μέχρι στιγμής.

Σαν τελευταίο σχόλιο έχουμε να πούμε μόνο πως η διάρκειά της είναι σχετικά απαγορευτική , όπως και το ότι σίγουρα θα πρέπει να είστε φαν του είδους, ή τουλάχιστον πολύ ξεκούραστοι. Στους Ελληνικούς κινηματογράφους προβάλλεται ήδη από την 1η του Μάρτη.

+ Greekmarks.com

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος // 14 Μαρτίου 2007 στις 3:27 π.μ.  

    Το κακό με τον κύριο Eric Roth είναι ότι γράφει σενάρια μεγάλης διάρκειας (Munich, insider) και παρόλο που οι ταινίες του είναι πολύ καλές, αρκετές φορές σε κουράζουν...........