Eragon (2006) [6/10]

Το έγραψε ο/η Ανώνυμος | with 0 Σχόλια »





Ελληνικός Τίτλος: Eragon
Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Stefen Fangmeier
Πρωταγωνιστές: Ed Speelers, Jeremy Irons, Robert Carlyle, Sienna Guillory, Djimon Hounsou, Rachel Weisz, John Malkovich
Διάρκεια: 103 λεπτά

Η ταινία αυτή βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Christopher Paolini και συζητήθηκε πολύ λόγω της ομοιότητας της με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όσον αφορά στον κόσμο όπου διαδραματίζεται και στις ονομασίες, και στον Πόλεμο των Άστρων όσον αφορά στην υπόθεση. Μία ομοιότητα που δεν μπορούσαμε κι εμείς να μην προσέξουμε, ειδικά σε σχέση με την υπόθεση του πρώτου Πολέμου των Άστρων. Σημειώνουμε για σας τις παρομοιώσεις παρακάτω (πιθανά spoilers):

Στον κόσμο του Eragon κυριαρχούσαν παλιότερα οι ειρηνικοί Dragon Riders, που όπως οι Jedi στο Star Wars είχαν υπερφυσικές ιδιότητες. Όλα πήγαιναν καλά ώσπου ένας απ' αυτούς, (βλέπε Darth Vader) τους πρόδωσε και τους εξαφάνισε όλους, εκτός από μερικούς που γλίτωσαν, και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας. Στην αρχή της ταινίας η πριγκίπησσα Arya που κουβαλάει το αυγό ενός αγέννητου δράκου δέχεται επίθεση απ' τις δυνάμεις του Αυτοκράτορα και πριν απαχθεί στέλνει μακριά το αυγό. Ακριβώς έτσι ξεκινάει ο πρώτος Π.τ.Ά., με την πριγκήπισσα Leia να δέχεται επίθεση από Stormtroopers και να στέλνει λίγο πριν την ήττα ένα μήνυμα με το ρομπότ R2D2. Στην άλλη άκρη της γης, ένα χωριατόπαιδο που μεγαλώνει με το θείο του, γιατί τον εγκατέλειψαν μικρό οι γονείς του (βλέπε Luke Skywalker) βρίσκει τυχαία το αυγό, και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να συμβουλευτεί τον τρελό του χωριού, ο οποίος αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι ένας πρώην Dragon Rider, και εκπαιδεύει τον μικρό έτσι ώστε να γίνει κι αυτός. Ακριβώς έτσι πήγε ο Luke στον Obi-Wan Kenobi, ο οποίος τον εκπαίδευσε στους τρόπους των Jedi. Οι ομοιότητες συνεχίζονται αργότερα, αλλά αυτές είναι οι πιο προφανείς.

Κατά τα άλλα η υπόθεση θα λέγαμε ότι είναι ενδιαφέρουσα. Στα υπέρ οι ερμηνείες του Carlyle και της Weisz που μας θύμισε λίγο τον Sean Connery στο Dragonheart. Οι "μεγάλοι" Irons και Malkovich δε θα λέγαμε ότι ξέφυγαν απ' το κλασσικό τους παίξιμο, ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστή και του Djimon Hounsou, ήταν άκρως απογοητευτικοί.

Σεναριακά, χωρίς να έχει διαβάσει κάποιος το βιβλίο, χωρίς καν να ξέρει την ύπαρξη του, είναι φανερό ότι η ταινία είναι μεταφορά. Η πλοκή προχωράει πολύ γρήγορα, αφήνοντας μεγάλα κενά ενδιάμεσα.

Εν τέλει, αν αποφασίσετε να το δείτε, μην περιμένετε κανά έπος όπως ο Άρχοντας, αλλά δε θα απογοητευτείτε και πλήρως, όπως με το Dungeons and Dragons.


+ Greekmarks.com