Pathfinder (2007) [6/10]

Το έγραψε ο/η _master_ | with 3 Σχόλια »






Ελληνικός Τίτλος:
Pathfinder

Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Επική περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Marcus Nispel

Πρωταγωνιστές:
Karl Urban, Russell Means, Moon Bloodgood

Διάρκεια: 99 λεπτά

Όταν πρωτοείδαμε το τρέιλερ, αναρωτηθήκαμε τι ακριβώς θα βλέπαμε, μιας και η ιστορία ήταν αρκετά περίεργη, και δεν υπήρχαν λεπτομέρειες. Το σενάριο ωστόσο, έχει ως εξής: οι Βίκινγκς καταφθάνουν στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού, και εκεί βρίσκουν τους ντόπιους Ινδιάνους. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αλλά με μια περίεργη τροπή της ιστορίας, ένας πιτσιρικάς Βίκινγκ, ξεμένει πίσω και μεγαλώνει με τους Ινδιάνους για να φτάσει σε μια ηλικία κάπου στα 25 να τους πολεμήσει όταν ξαναγυρνούν...

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο σενάριο, οπότε και μας τράβηξε να το δούμε... Για το είδος της, δεν ήταν καθόλου μα καθόλου κακή. Καθαρόαιμη περιπέτεια, με αρκετές σκηνές ωμής βίας, μας περιγράφει τα πράγματα περισσότερο σαν να τα βλέπουμε μέσα από ένα μυθικό πρίσμα, παρά σαν ιστορική παρακαταθήκη. Σκηνοθετικά δεν είδαμε τίποτα το τρομερό, με στοιχεία όμως που ανέδειξαν... ό,τι μπορούσαν. Η καταπληκτική φωτογραφία δεν γνωρίζουμε αν ήταν προϊόν στούντιο ή από τα πραγματικά υπέροχα τοπία της αμερικανικής ηπείρου, αλλά ανέδειξε σίγουρα το σενάριο και στοιχεία της σκηνοθεσίας με μαεστρία.

Ερμηνευτικά δεν είδαμε ερμηνείες για αγαλματάκια, αλλά δεν μείναμε και απογοητευμένοι, αφού ούτως ή άλλως το σενάριο δεν είχε συναισθηματικά ξεσπάσματα ή μονολόγους για πολλά συναισθήματα. Έτσι, χωρίς να ξεχωρίσουμε κανέναν, θα πούμε ότι μας άρεσαν οι ερμηνείες των Urban, Means, Bloodgood, Tavare και τέλος του πιτσιρικά Burkely Duffield.
Η μουσική επένδυση ήταν από τα ενδιαφέροντα κομμάτια του παζλ της ταινίας, αφού της έδινε άλλη υπόσταση και μας μετέφερε σε έναν πιο μυστηριακό και ατμοσφαιρικό κόσμο.

Για το τέλος, σας αφήσαμε ό,τι δεν μας ενθουσίασε, προσπαθώντας να μην αποκαλύψουμε και πολλά... Οι Βίκινγκς, μάλλον αδικήθηκαν, καθώς υπήρξαν πολεμικός λαός, όχι όμως πολεμοχαρής μέχρις εσχάτων και ειδικά έναντι των Ινδιάνων (με κάθε επιφύλαξη, αφού ιστορικά στοιχεία σχετικά με αποβίβασή τους στην Αμερική είναι λίγα). Επίσης και αντίστροφα ισχύει, αφού μάλλον οίκτο μας προκαλούν οι κακόμοιροι Ινδιάνοι με αυτά που τραβάνε (το πιο πιθανό δηλαδή αν το σκεφτούμε λογικά, είναι και αυτοί να μην υποδέχτηκαν και πολύ ζεστά τους Βίκινγκς). Ακόμα το σενάριο σε σημεία μας φάνηκε μάλλον ανεπαρκές, αφού επικεντρωνόταν σε σημεία που είχαν πιο πολύ αίμα, παρά στην ιστορία του πράγματος (αλλά μάλλον είναι δεκτό αν κατατάξουμε την ταινία στην κατηγορία splatter).

Με λίγα λόγια ωστόσο, δεν ήταν κακή ταινία, και θα τραβήξει σίγουρα το ενδιαφέρον αυτών που το μάτι τους ξεκουράζεται πάνω σε πτώματα και αγέρωχους πολεμιστές, με φόντο υπέροχα τοπία, και όλα αυτά σίγουρα υπό το άγρυπνο μάτι του Hollywood και όχι της ιστορίας...

+ Greekmarks.com

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος // 11 Ιουλίου 2007 στις 5:37 μ.μ.  

    Ελάτε ρε παιδιά, δεν ήταν και τόσο κακή!!!
    Στο τέλος τέλος, μην μπαίνουμε στη διαδικασία να τη συγκρίνουμε με τους 300, που δέχτηκαν τρελά πυρά από τους θερμοκέφαλους για το αν είδαμε ιστορία ή όχι!
    Εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ οι Βίκινγκς! Ήταν οι πιο τρομεροί πολεμιστές όλων των εποχών!!!!!!

  2. Ανώνυμος // 13 Ιουλίου 2007 στις 2:47 μ.μ.  

    Δεν νομίζω ότι 6/10 είναι κακή βαθμολογία. Ειδικά αν πάρουμε υπ' όψιν ότι η μεγαλύτερη βαθμολογία που 'χουμε βάλει είναι 9/10 κι αυτή μόνο σε δύο ταινίες.

  3. Ανώνυμος // 18 Οκτωβρίου 2008 στις 10:58 π.μ.  

    H ταινια ειναι σε γενικες γραμμες μετρια.Στην αρχη σε καθηλωνει αλλα προς το τελος παρακαλας να τελειωσει.Το σεναριο σε καποιες στιγμες ειναι τραβηγμενο απο τα μαλλια ενω και οι ερμηνειες δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο
    Θα μπορουσε να ειναι πολυ καλυτερη