Ελληνικός Τίτλος:
Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του φοίνικα

Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας
Σκηνοθεσία: David Yates

Πρωταγωνιστές:
Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
Διάρκεια:
138 λεπτά


Η ιστορία με το γνωστό μάγο, μας μεταφέρει αυτή τη φορά στα επίσης γνωστά λημέρια του, προετοιμάζοντάς μας για μια ακόμα αναμέτρηση με τον κακό μάγο που καραδοκεί... Η ταινία όμως, δεν μας δίνει κάτι να πιαστούμε, μιας και μόνο στο τελευταίο τέταρτο έχουμε την εμφάνισή του. Αναλώνεται περισσότερο στα δευτερεύοντα και περί των ουσιωδών, και τελικά είναι μια από τα ίδια. Ουσιαστικά δηλαδή, ο κύριος λόγος για τον οποίο η σειρά ταινιών Harry Potter έχει τέτοια επιτυχία, είναι καθαρά επειδή έδωσε στον κόσμο να δει κάτι άλλο. Και οι πιο φανατισμένοι όμως κουράζονται βλέποντας τα ίδια και τα ίδια...

Περνώντας στο ζουμί, οι ερμηνείες ήταν αναμενόμενες, μιας και οι υποκριτικές ικανότητες των μαθητευόμενων μάγων μας είναι ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ταινίες. Ξεχωρίζουν ωστόσο ορισμένες -αν και μικρές σε διάρκεια αρκετές από αυτές- οι οποίες είναι κατατοπιστικές των χαρακτήρων που υποδύονται. Τέτοια είναι και αυτή της Helena Bonham Carter, η οποία παρόλο που εμφανίζεται σε μερικές μόνο σκηνές, μας κάνει να την αποζητούμε κι άλλο. Πολύ καλές παραμένουν οι ερμηνείες των Alan Rickman, Michael Gambon, Jason Isaacs, Julie Walters, Rupert Grint και Gary Oldman.

Σκηνοθετικά, είδαμε μια διάθεση η οποία με εξαίρεση ορισμένες σκηνές, παρέμενε στο σύνολο της ταινίας, αρκετά σκοτεινή και μυστηριακή. Θεωρητικά πάντα, θα μπορούσε να είναι ένας προπομπός για το τι μέλλει γεννέσθαι με τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Harry Potter, αλλά αυτό είναι απλά μια εικασία. Γενικά μείναμε ικανοποιημένοι, και θαυμάσαμε -αν και σε λίγες σκηνές πρέπει να προσθέσουμε- τη συνεργασία σκηνοθέτη και δημιουργών οπτικών εφέ. Για άλλη μια φορά, οι ψηφιακοί δημιουργοί είχαν την τιμητική τους, και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Σε όλα τα υπόλοιπα όπως μουσική επένδυση, κουστούμια ή φωτογραφία, είδαμε μια από τα ίδια, χωρίς ωστόσο να δυσαρεστηθούμε. Παρατηρήσαμε όμως ότι βλέπουμε πολλά χωρίς να είμαστε και σίγουροι ότι τα καταλάβαμε. Να πούμε μόνο, ότι η διάρκειά της είναι 2 ώρες και κάτι ψιλά, και επειδή είναι αρκετά γρήγορη σαν πλοκή, μπορεί να σας κουράσει. Σε γενικές γραμμές όμως, και χωρίς περιττά λόγια, είναι μια ταινία που είτε κάποιος έχει παρακολουθήσει τις συνέχειες, είτε όχι, δεν θα βαρεθεί, και αξίζει σε ικανοποιητικό βαθμό να τη δεί.

+ Greekmarks.com