Ελληνικός Τίτλος: Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ
Είδος: Θρίλερ, Μιούζικαλ
Σκηνοθεσία: Tim Burton
Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman
Διάρκεια: 116 λεπτά

Υπόθεση
Ένα πλοίο προσαράζει στον Τάμεση και ένας ναύτης ταλαιπωρημένος πλην αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει παλαιούς λογαριασμούς επιστρέφει στο Λονδίνο. Είναι ο Sweeney Todd και τα δεκαπέντε χρόνια παραμονής του σε εξορία-φυλακή καταδικασμένος για έγκλημα που δε διέπραξε τον άλλαξαν και τον μετέτρεψαν σε κυνικό και αμείλικτο εκδικητή για αυτούς που του στέρησαν τη γυναίκα και την κόρη του.

Αξιολόγηση
Πάντα δύσκολα βρίσκω λόγια αρκετά για να περιγράψω τη μαγεία που νιώθει κάποιος όταν αφήνεται να ταξιδέψει στο υπέροχο σύμπαν του παραμυθά Tim Burton. Το μόνο, που μπορώ να πω είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη στιγμή του Αμερικανού σκηνοθέτη, την επιτομή του μαύρου χιούμορ των ταινιών του, της καρτουνίστικης αισθητικής τους και φυσικά της τρομαχτικής και ταυτόχρονα παραμυθένιας ατμόσφαιρας που τόσο μοναδικά δημιουργεί σε κάθε ταινία του ο Tim Burton!

Με εξαιρετικό χιούμορ, πότε λεπτό, πότε ανατριχιαστικό, πότε κυνικό έως τελείως μαύρο και με μουσική επιμέλεια τόσο ζωηρή και δυνατή να τεντώνει τα νεύρα σου σα χορδές και πάνω από όλα με ένα καταπληκτικό όσο ποτέ Johnny Depp, το Sweeny Todd δεν είναι απλά άλλη μια (υπέροχη δε λέω!) ταινία του μεγάλου δημιουργού, αλλά ένα υπερθέαμα που δεν έχετε ξαναδεί! Τίποτα στο καλοκουρδισμένο αυτό gothic μιούζικαλ του Τιμ Μπάρτον δεν υπάρχει, δεν κινείται, δεν αναπνέει τυχαία, αλλά είναι μέρος μιας αρμονικής συμφωνίας που συνειδητά πότε ενθουσιάζει τους θεατές και πότε τους απωθεί με τη φρίκη του κυνισμού και της απουσίας κάθε ηθικής αναστολής των ηρώων-αντιηρώων που επιλέγει να φωτίσει ο Tim Burton!

Τρομαχτική οπερέτα (μεταφορά του βραβευμένου θεατρικού μιούζικαλ του Stephen Sondheim), πολιτική αλληγορία (όπου οι φτωχοί και καταφρονεμένοι ενστερνίζονται το νιχιλιστικό κυνισμό των πλουσίων), μαύρη κωμωδία (διόλου χαριτωμένη σαν το Σκαθαροζούμη όμως!), σπλάτερ μιούζικαλ με αισθητική από κόμικ (μακριά από την αθωότητα της Νεκρής Νύφης), όπως κι αν χαρακτηρίσετε το Sweeney Todd, μη φοβηθείτε να βυθιστείτε στο κάθισμα του κινηματογράφου σας απέναντι στο θέαμα των πελατών του Λονδρέζου μπαρμέρη να "ξυρίζονται"!

+ Greekmarks.com