Ελληνικός Τίτλος: Ι4 Αι Φορ Λούφα & Απαλλαγή
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσίκης
Πρωταγωνιστούν:Θανάσης Τσαλτάμπασης,Κώστας Φραγκολιάς,Στάθης Παναγιωτίδης,Γιώργος Κιμούλης,Νίκος Βουρλιώτης κ.α.
Διάρκεια:126 λεπτά

Mια παρέα νεοσύλλεκτων - που ο καθένας για τους δικούς του λόγους θέλει να πάρει απαλλαγή από το στρατό- αναγκάζεται να υπηρετήσει ως Ι4. Η παρέα θα βρεθεί σε ένα ακριτικό νησί με διατεταγμένη υπηρεσία: θα πρέπει να παίξουν τους "λαγούς" και να συνυπάρξουν με τους λοκατζήδες που ετοιμάζονται για μία μεγάλη άσκηση. Οι δυσκολίες και τα απίστευτα καψόνια θα δυναμώσουν την παρέα, ενώ το χιούμορ και η εφευρετικότητα των "λαγών" θα υπερνικήσουν... τους στρατοκράτες!

Οι βοηθητικοί στο στρατό (Ι4) γίνονται ταινία, τα βάζουν με όλους και τα καταφέρνουν περίφημα. Μια ιδέα του παραγωγού Κώστα Λαμπρόπουλου για τους Γιωτάδες έρχεται στη μεγάλη οθόνη από το βραβευμένο για το ντεμπούτο του CCTV, Βασίλη Κατσίκη που υπογράφει και τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Στην ταινία συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί (και όχι μόνο), πολλοί εξ αυτών σε ρόλους έκπληξη.

Η Λούφα και απαλλαγή, η τρίτη ταινία στη σειρά Λούφα (μετά από τις δύο ταινίες και τη σειρά του Νίκου Περάκη),φτιαγμένη από ένα ταλαντούχο νέο σκηνοθέτη είναι μια ταινία με πολύ κέφι, θανατερές ατάκες που μένει στο στόχο της και δεν ξεφεύγει με κοινωνικοπολιτικούς και άλλους προβληματισμούς. Έχοντας μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης αυτή του στρατιωτικού παραλόγου κ ένα φρέσκο και ανέλπιστα απολαυστικό επιτελείο ηθοποιών καταφέρνει να δημιουργήσει πολλές σπαρταριστές σκηνές, με ξεκαρδιστικούς διάλογους και απίθανες καταστάσεις. Ακόμη και το γεγονός πως δεν ξεφεύγει από την συνηθισμένοι τακτική της χρήσης ντοπιολαλιάς των ηρώων για να βγάλει γέλιο (συνήθως είναι Κρητικός, τώρα είναι Πόντιος) δεν ενοχλεί, αλλά κάθε άλλο είναι άκρως επιτυχημένη. Στα αρνητικά της ταινίας το γεγονός πως σαν κάθε ελληνική ταινία που σέβεται τον εαυτό της προβάλει με όλη της τη δύναμη το χορηγό της, ενώ και το φινάλε ήταν κάπως άτσαλο και μάλλον κακοστημένο.

Γενικά μπορεί να μην πρόκειται για κανένα αριστούργημα και να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας αλλά είναι σίγουρα μια απολαυστική κωμωδία καταστάσεων με την οποία θα περάσετε πολύ πολύ ευχάριστα κ θα γελάσετε πολύ.

+ Greekmarks.com