Beowulf (2007) [5/10]

Το έγραψε ο/η _master_ | with 0 Σχόλια »




Ελληνικός Τίτλος:
Beowulf
Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: 3D Περιπέτεια φαντασίας
Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis
Πρωταγωνιστές: Ray Winstone, Robin Penn, Angelina Jolie
Διάρκεια: 113 λεπτά


Ίσως να είμαστε αρκετά αυστηροί με τον συγκεκριμένο τίτλο. Υπάρχει όμως μια πραγματικά σημαντική διάκριση στο χώρο του κινηματογράφου. Είτε είδες μια καλή ταινία, είτε όχι. Το Beowulf, με το αστρονομικό budget των 70 εκ. $, με την απίστευτη πλύση εγκεφάλου με τις διαφημίσεις και όλες τις υποσχέσεις για μια επική περιπέτεια (μαζί με τις γυμνές σκηνές της Jolie), μάλλον είναι και σχετικά υπερεκτιμημένο με ένα 5 στα 10!

Μπαίνοντας δε και στα ενδότερα, και για να εξηγήσουμε το γιατί της αρνητικότητάς μας, θα αναλύσουμε σημείο προς σημείο την ταινία. Αρχίζοντας λοιπόν από τα καλά της σημεία, έχουμε να γράψουμε ορισμένα διθυραμβικά για τη σκηνοθεσία της. Πολύ καλογυρισμένα πλάνα, έξυπνες οπτικές γωνίες και ευρήματα του Zemeckis (παρόμοια δουλειά με αυτήν που έκανε και στο Polar Express), της έδωσαν το μεγαλύτερο ατού για να κερδίσει ένα θεατή. Εξαιρετική έμπνευση η οποία όμως δεν άξιζε τον κόπο για πολλούς λόγους.

Στα θετικά της ακόμα, είναι και το οπτικό υλικό. Πραγματική εμπειρία τα τρισδιάστατα γραφικά της, τα οποία σχεδιάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Μικρές απώλειες ωστόσο είναι θεμιτές φανταζόμαστε... Προχωρόντας και στα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία της ταινίας, πηγαίνουμε και στο σενάριο. Εδώ όμως, θα σας απογοητεύσουμε πολύ. Πρόκειται ίσως για τους χειρότερους διαλόγους που έχουμε δει από την εποχή του κόναν του βάρβαρου! Ανούσια λογίδρυα, ωμές και προβλέψιμες ατάκες, και πλοκή που ενδιαφέρει τετράχρονα όταν τους διαβάζουν παραμυθάκια οι μαμάδες..

Πολύς λόγος δε, έγινε και για τις ερμηνείες. Κακός χαμός με το γυμνό της Angelina Jolie και του Ray Winstone. Είναι όμως ερμηνεία το τρισδιάστατο γυμνό; Κατηγορηματικά θα σας απαντήσουμε όχι. Υπάρχει μεν το ατού της παθιασμένης ερμηνείας χωρίς τις οπτικές εκρήξεις των πρωταγωνιστών, αλλά μάλλον δε βοηθάει ιδιαίτερα το γεγονός των 3D. Δεν κατηγορούμε όμως για αυτό την προσπάθεια, παρά για το γεγονός ότι τελικά δεν απέδωσε το διαφημιστικό τρικ του πλασαρίσματος των ερμηνειών αυτών καθαυτών.

Όμορφη μουσική επένδυση και ρεαλιστικοί ήχοι περιβάλλοντος χώρου πλαισιώνουν την ταινία, μαζί με τις "επικές" εικόνες που δημιούργησε η υπεύθυνη για τα γραφικά ομάδα. Ευχάριστη σε γενικές γραμμές ταινία, χωρίς όμως να ξεπερνάει το μέτριο, και όλα τα παραπάνω στοιχεία με την βασική επισήμανση, ότι το περιεχόμενο της ταινίας αφορά περισσότερο εφηβικές ηλικίες, με εμβόλιμες σκηνές από καθαρόαιμο Hollywood. Άν παρόλ'αυτά έχετε τα χρήματα και τη διάθεση για να τη δείτε, εμείς αποποιούμαστε κάθε ευθύνης...

+ Greekmarks.com