Ελληνικός Τίτλος: Πριν ο Διάβολος καταλάβει ότι πέθανες
Είδος: Δράση
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Πρωταγωνιστούν: Philip Seymour Hoffman ,Ethan Hawke ,Albert Finney ,Marisa Tomei
Διάρκεια: 117 λεπτά

O τίτλος της ταινίας προέρχεται από μια Ιρλανδική πρόποση: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead."

Έχοντας ανάγκη από έξτρα χρήματα, 2 αδέλφια συνομωτούν για να πράξουν το τέλειο, χωρίς θύματα, έγκλημα. Καθόλου όπλα, καθόλου βία, κανένα πρόβλημα.. Όταν όμως ένας συνεργάτης τους στο έγκλημα, αγνοεί τους κανόνες και περνάει την διαχωριστική γραμμή, οι πράξεις του πυροδοτούν μια σειρά από γεγονότα που δεν αφήνουν κανένα α-στιγμάτιστο...

Πρώτα από όλα θέλω να βγάλω κάτι από την μέση. Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί η εκπληκτική, πανέμορφη, χωρίς όρια σέξι Μarisa Tomei στον ρολό της Gina Hanson. Ήδη από την πρώτη σκηνή, το αντρικό κοινό της ταινίας μένει παραπάνω από ικανοποιημένο.

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας εστιάσουμε στην ταινία καθαυτή.

Πρωταγωνιστές, ο απλά απίθανος και πάντα οσκαρικός Philip Seymour Hoffman στον ρόλο ενός εκ των 2 αδελφιών, Andrew 'Andy' Hanson. Μαζί του ο πάρα πολύ καλός Ethan Hawke στον ρόλο του Henry 'Hank' Hanson.

Πραγματικά απέναντι σε τέτοιες ερμηνείες, προσπαθώ να στύψω το μυαλό μου και να κατορθώσω να μετατρέψω τα αισθήματα σε λέξεις. Είναι δύσκολο. Δεν ξέρω πως τα κατάφερε αλλά ο Ethan Hawke κατάφερε να δείξει σοβαρά και ουσιαστικά στοιχεία υποκριτικής, φτάνοντας το επίπεδο του Hoffman. Και οι δυο ερμηνείες είναι οσκαρικές και ίσως πολύ ανώτερες του έργου ως σύνολο.

Το έργο δεν πρόκειται για μια ακόμα Χολιγουντιανή παραγωγή που θέλει να φλερτάρει με τα όρια του "underground" και ανεξάρτητου σινεμά. Το έργο έχει περάσει στην αντίθετη όχθη.

Δεν ξέρω αν φταίει η ρεαλιστική προσέγγιση της σκηνοθεσίας, η καθημερινή σκηνογραφία και φωτογραφία, οι ανθρώπινες κινήσεις και σχέσεις των ηρώων ή ακόμα και οι ώριμοι διάλογοι, αλλά η ταινία κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του "Ευρωπαϊκού" κινηματογράφου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρέπει να σταθώ λίγο και στον ρόλο του Charles Hanson, τον πατέρα των 2 αδελφών, που υποδύεται ο υπέρ του ικανοποιητικού Albert Finney.

Μια ταινία που θυμίζει αρχαίο ελληνικό δράμα. Αδελφός εναντίον αδελφού. Γιος εναντίον μητέρας. Πατέρας εναντίον των 2 του παιδιών.. Μια πικρή, καθημερινή, σύγχρονη, πιστευτή, τραγική ιστορία που αξίζει την προσοχή και την συγκίνηση σας.

Το IMDb του αποδίδει ένα 7,7/10. Εγώ προσωπικά δεν θα έβαζα τίποτα λιγότερο από 8,5/10.

+ Greekmarks.com