10.000 BC (2008) [4/10]

Το έγραψε ο/η Ανώνυμος | with 1 Σχόλια »




Ελληνικός Τίτλος: 10.000 Π.Χ.
Είδος: Περιπέτεια, Δράση
Σκηνοθεσία: Roland Emmerich
Πρωταγωνιστούν: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis
Διάρκεια: 109 λεπτά

O Roland Emmerich, γνωστός από τα The Day After Tomorrow, Godzilla και Independence Day , επιστρέφει αυτή την φορά με ένα προϊστορικό έπος. Έτσι τουλάχιστον διαβάζαμε. Δυστυχώς όμως όταν την είδαμε απογοητευτήκαμε.

Από τις πρώτες σκηνές καταλάβαινε τι θα ακολουθούσε. Μέχρι τότε τα πρώτα εφέ είχαν κάνει την εμφάνιση τους όπου και κοιτούσαμε με απορία. Τραγικά. Τα κουστούμια και το μακιγιάζ, το λιγότερο, αστεία...

Όσον αφορά το σενάριο αρκετά προβλέψιμο και απλό όπου μας έδωσε την εντύπωση ότι γράφτηκε όλο σε μια κόλα χαρτί. Και δεν θα μιλήσω για έρευνα... Ο σεναριογράφος δεν πρέπει καν να άνοιξε ένα ιστορικό βιβλίο... Ότι είναι γνωστό από το 1.000.000 Πχ μέχρι το 1 Πχ μαζεμένα σε μια ταινία. Ένας "αχταρμάς" πολιτισμών...Ένα αλλόκοτο ιστορικό συνονθύλευμα.

Επίσης μας φάνηκε πιο πολύ σαν ένα βαρετό Love story παρά για μία ταινία δράσης μιας και οι σκηνές μάχης ήταν ελάχιστες... Αλλά καθόλου μα καθόλου πρωτότυπες. Ειδικά η μία ήταν copy paste μιας σκηνής από τους 300!!!! Ακριβώς όμως!!!

Οι ηθοποιοί ήταν μια μίνι ευχάριστη έκπληξη. Όχι ότι ήταν εντυπωσιακοί απλά δεν ήταν καθόλου κακοί. Επίσης η φωτογραφία ήταν από τα μόνο εξαιρετικά στην ταινία μιας και οι πολλές αλλαγές καιρικών συνθηκών και τοπίων βοηθούσαν να μας δώσουν μια ωραία οπτικά εικόνα.

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου είδα ότι οι ταινία στοίχισε 75 εκ. δολάρια!!! Αν είναι δυνατόν. Για αυτή την ταινία? και όμως. Πρέπει να είναι η χειρότερη υπερπαραγωγή των τελευταίων ετών και σίγουρα με διαφορά η χειρότερη ταινία του Emmerich...

+ Greekmarks.com

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος // 5 Αυγούστου 2008 στις 7:53 μ.μ.  

    Εγω μόλις είδα την ταινια σε DVD. Επειδή ασχολούμαι πολύ με Ιστορία πιστεύω πως η ίδια η ταινία δεν στόχευε να σπάσει το box office αλλα θεωρώ πως ήταν μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η προϊστορική καθημερινή ζωή σε μια ταινία.

    Ένα τέτοιο εγνείρημα είναι προφανώς καταδικασμένο εξαρχής σε εισπρακτική αποτυχία αφου η συγκεκριμένη περίοδος δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να προσελκύσει το ευρύ κοινό.

    Μόνο να θυμηθούμε τον Αλέξανδρο του Oliver Stone - ταινία που πρωσοπικά λάτρεψα αφού έδειχνε με απόλυτη ακρίβεια την εξέλιξη του χαρακτήρα του Μεγάλου Στρατηλάτη.

    Ιστορικές "Ανακρίβειες"

    Η συνάντηση μιας ανερχόμενης Αιγύπτου (με τις πυραμίδες της Γκίζα υπο ανέγερση!) με εξέπληξε αφου απ'όσο θυμούμαι η Αίγυπτος άρχισε να κατοικείτε πέρι τα 9000 π.χ. απο νομαδικές φυλές όμως.
    Έψαξα εντούτοις το θέμα και είναι ακόμη χειρότερα.

    Το δέλτα του Νείλου κατοικήθηκε περι τα 4000π.χ.

    "...archaeologists discovered evidence of human habitation before 8000 bc in an area in the southwestern corner of Egypt, near the border with Sudan. Nomadic peoples may have been attracted to that area because of the hospitable climate and environment...

    ...By 4000 bc there were settlements in Upper Egypt..."

    Microsoft ® Encarta ® 2009. © 1993-2008 Microsoft Corporation. All rights reserved.



    Οι πυραμίδες της Γκίζα δε, κατασκευάστηκαν περι τα 2575π.χ.

    Όσο για τα mammouth που βοηθούσαν στην ανέγερση τους,

    1.Σχετικά με την ανέγερση των πυραμίδων της Αιγύπτου, της Νότιας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής έχει γίνει αποδεκτή η μέθοδος βαθμιδωτής ανέγερσης

    "As the Great Pyramid rose, the workers built large ramps to drag their materials up the sides of the structure. The exact form of these ramps is not known, but scholars believe that they were probably built wrapping around the pyramid as they rose. These ramps were probably made of desert clay mixed with water and bonded with limestone debris left over from the construction work.

    When the workers had completed the pyramid and installed the pyramidion, or cap stone, ramps still covered the surface of the pyramid. As the workers dismantled the ramps from the top down, they slowly exposed the pyramid’s stone surface, which stonemasons smoothed and polished. When the ramp was gone, the pyramid was displayed in its full majesty."
    Microsoft ® Encarta ® 2009. © 1993-2008 Microsoft Corporation. All rights reserved.


    2.Oυδέποτε βρέθηκαν στοιχεία για εξημέρωση μαμουθ.

    3.τα mammouth εξαφανίστηκαν περί τα 6000 π.χ. -οι πυραμίδες όπως αναφέρθηκε ξεκίνησαν την 2η χιλιετία

    Η Καταγωγή των Αιγυπτίων
    Πρωσοπικά μου άρεσε εκείνη η αναφορά για την καταγωγή των Αιγυπτίων

    "- Πως μπορούν ανθρώποι να χτίζουν τέτοια πράγματα;
    -Μερικοί λένε ότι ήρθαν απο τα άστρα, και άλλοι ότι ήρθαν απο τη θάλασσα όταν βυθήστικε η δική τους η στερια."

    Πρόκειτε για δυο φανταστικές μάλλον - παρά ιστορικά τεκμηριωμένες - θεωρίες σχετικά με την καταγωγή των μεγάλων πολιτισμών. Και οι δυο θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί δεν είναι δυνατόν να υπήρξαν γέννημα απλών ανθρώπων.

    Έτσι η πρώτη υποστηρίζει ότι πρόκειτε για ανθρώπους ανώτερους που ήρθαν απο άλλους πλανήτες, και η δεύτερη ότι υδρίθηκαν απο τους επιζώντες της καταποντισμένης Ατλαντίδας οι οποίοι έχωτας χάσει τον προσανατολισμό τους με τα πλοία τους, αγκυροβόλησαν σε διάφορες μεριές για ιδρύσαν τους μεγάλους Πολιτισμους. Οι υποστηρικτές της θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι απο τους Μεγάλους Πολιτισμούς ιδρύθηκαν σε παραθαλάσσιες περιοχές.

    Μια αναφορά που θεώρησα διασκεδαστική προσδίδωντας στο συνοθύελμα φαντασίας που διακατήχε το τελευταίο μέρος της ταινίας

    Συμπέρασμα

    Γενικά τη θεώρησα μια μέτρια ταινία που μας δείνει στο πρώτο στάδιο μια ιδέα για το πως ζούσαν οι άνθρώποι την νεολιθική εποχή με δυσαρέστησε όμως ο Ιστορικός εκτροχιασμός στο τελευταίο μέρος.

    Αλλά στο κάτω-κάτω οι ταινίες ηταν είναι και θα είναι καλλιτεχνικά δημιουργήματα και ποτε Ιστορικά Ντοκιμαντέρ, ακόμη και αν η συγκεκριμένη οριακά πετυχαίνει ακόμη και αυτό αφου σαν δράση, σενάριο και σκηνοθεσία δεν εντυπωσίαζε ιδιαίτερα...