Australia (2008) [6/10]

Το έγραψε ο/η Κων/νος Λεονταράκης Χ. | with 1 Σχόλια »


Σκηνοθεσία: Baz Luhrmann
Σενάριο: Baz Luhrmann
Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Nicole Kidman, Brandon Walters

Μουσική: David Hirschfelder
Διάρκεια: 166 λεπτά
Budget: $ 130.000.000

Βρισκόμαστε στη μακρινή Αυστραλία και χρονικά λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Όλα ξεκινούν όταν η λαίδη Άσλεϋ (Nicole Kidman) κληρονομεί μια τεράστια έκταση γης που οι μεγαλοκτηματίες της περιοχής θέλουν να σφετεριστούν.
Εκείνη θα βρει όμως τον άξεστο ντρόβερ (Hugh Jackman) και θα συνεργαστούν για να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Παράλληλα δεν θα αργήσει να δημιουργηθεί και ένα ρομαντικό παιχνίδι ανάμεσα τους.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης (Baz Luhrmann) μετά από 7 χρόνια απουσίας (με τελευταία ταινία το Moulin Rouge του 2001) επιστρέφει δυναμικά (;) με την μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία της Αυστραλίας. Το θέμα είναι όμως αν αξίζουν όλα αυτά τα χρήματα (130 *μύρια) κύριε σκηνοθέτα...
Οι φιλοδοξίες και τα όνειρα του Luhrmann δεν βοήθησαν την ταινία να δημιουργήσει χαρακτήρα ούτε να γίνει αληθινή.
Παρόλ' αυτά η χρήση της κάμερας σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλή όπως και η παρουσίαση της πατρίδας του από τουριστικής άποψης.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως δυστυχώς ή ευτυχώς το έχει το σενάριο.
Ο Luhrmann δεν έδωσε κάτι το ξεχωριστό στην ταινία του ούτε στη σεναριακή της υπόσταση και έτσι αναγκαστικά έμεινε με τους κλασικούς διαλόγους και το επίσης συνηθισμένο χάπι έντ.

Και έρχομαι τώρα στον Ντροβερ:
Ο Hugh Jackman φέτος θα είναι ένας από τους τυχερούς του Χόλιγουντ καθώς θα παρουσιάσει τα φετινά Όσκαρ στις 22 Φεβρουαρίου αλλά θα αποκτήσει και το δικό του αστέρι στη λεωφόρο της δόξας στο Λος Άντζελες.
Παρόλ' αυτά όμως προκοπή δεν είδαμε διότι ο ηθοποιός-σέξι άντρας (σύμφωνα με το περιοδικό Peoples) αρκέστηκε σε μια μέτρια ερμηνεία που σίγουρα δεν θα μαγέψει ούτε καν τις θαυμάστριες του.

Για την κακή χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μας όμως, μερίδιο ευθύνης έχει και η Nicole Kidman.
Χλιαρή αν όχι ψυχρή στην ερμηνεία της η λαίδη δεν δανείζει καθόλου από την υποτιθεμένη λάμψη της στην ταινία. Σίγουρα το προσποιητό ύφος δεν βοήθησε πότε κανέναν αγαπητή κατά τ' άλλα Νικόλ.

Η ταινία θα μπορούσαμε να πούμε ότι σώζεται από τους δεύτερους+ ρόλους όπως αυτός του μικρού Brandon Walters αλλά και του κακού της παρέας David Wenham που είναι πραγματικά άψογοι.
Πολύ καλή δουλειά όμως και από την 2 φορές βραβευμένη με Όσκαρ Catherine Martine που σχεδίασε τα 2.000 κοστούμια της ταινίας.

Τέλος, στα θετικά πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου σε φυσικό περιβάλλον και όχι σε στούντιο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για σύγχρονη παραγωγή.


+ Greekmarks.com

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος // 8 Ιανουαρίου 2009 στις 7:54 μ.μ.  

    Συμφωνώ με αυτά που διαβάζω αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγήκα ικανοποιημένη από την αίθουσα.
    καλή χρονιά σε όλους!