Revolutionary Road (2009) [7/10]

Το έγραψε ο/η Κων/νος Λεονταράκης Χ. | with 1 Σχόλια »




Σκηνοθεσία: Sam Mendes
Σενάριο: Richard Yates(novel), Justin Haythe
Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Michael Shannon

Μουσική: Thomas Newman
Διάρκεια: 119 λεπτά


Βρισκόμαστε στην Αμερική της δεκαετίας του '50 και συγκεκριμένα σε προάστιο του Κονέκτικατ. Παρακολουθούμε τον Φρανκ (Leonardo DiCaprio) και την Έιπριπ (Kate Winslet), ένα συνηθισμένο μεσοαστικό ζευγάρι στην προσπάθεια που κάνουν για να σώσουν το γάμο τους. Η Έιπριλ θέλει να βιώσει καινούργιες καταστάσεις, θέλει να δημιουργήσει νέα δεδομένα, έχει όνειρα. Ο Φρανκ όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε αυτά τα όνειρα, δεν θέλει να ρισκάρει και να ζήσει "έξω απ' τα νερά του". Αυτή η ασυμφωνία χαρακτήρων λοιπόν είναι που θα οδηγήσει το ζευγάρι σε ρήξη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Βασιζόμενο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Richard Yates (1961) το σενάριο αποτελεί μεγάλο ατού για τον Sam Mendes. Δεν είχε λόγο να πονοκεφαλιάζει λοιπόν για το σενάριο και έτσι μας παρουσίασε μια σκηνοθετικά αρκετά καλή ταινία με ελάχιστα λάθη. Άξιες αναφοράς είναι και 2-3 σκηνές χωρίς κείμενο που είναι άψογα τοποθετημένες χρονικά.

Ήρθε η ώρα όμως να πούμε μερικά πραγματάκια και για την μεγάλη νικήτρια των φετινών χρυσών σφαιρών Kate Winslet, η οποία μάγεψε με τις ερμηνείες της τόσο Revolutionary Road όσο και στο The Reader και έτσι απέσπασε τις χρυσές σφαίρες Α' και Β' γυναικείου ρόλου.
Είναι γεγονός ότι υποστήριξε στο μέγιστο το ρόλο της αλλά πιστεύω πως και ο ρόλος της την "υποστήριξε" κατά κάποιο τρόπο. Μπορούμε να πούμε ήταν εύκολος για την συγκεκριμένη ηθοποιό, διότι όπως έχει αποδείξει μπορεί άνετα να υποδυθεί αψεγάδιαστα έναν δραματικό ρόλο.

Και πάμε τώρα στον "οικογενειάρχη" της ταινίας...
Πρώτη φορά που ο Leonardo DiCaprio υποδύεται τον σύζυγο+πάτερα και δυστυχώς για αυτον δεν μας πείθει. Ίσως είναι δύσκολο να βγάλει τον νεαρό ΝτιΚαπριο από μέσα του. Ίσως πάλι να είναι και νωρίς. Δεν ξέρω τι φταίει γι' αυτό, αλλά καλό είναι να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα πως οι ρόλοι του 20αρη τελειώνουν για αυτόν, άλλωστε πλησιάζει τα 35 ο mr. Frank Wheeler...

Η ταινία ανάμεσα στα δυνατά της χαρτιά για τα βραβεία όσκαρ έχει την εξαιρετική ερμηνεία του Michael Shannon στον ρόλο του παράφρονα μαθηματικού (Υποψ. Όσκαρ Β' Ανδρικού) , αλλά και τα μοναδικά κουστούμια του Γάλλου σχεδιαστή Albert Wolsky (Υποψ. Όσκαρ Ενδυματολογίας).

Πρόκειται ίσως για την πρώτη καλή ταινία του 2009.
Ελπίζω όμως να δούμε και άλλες παρόμιες προσπάθειες στο μέλλον στην ξεχασμένη από το Χολιγουντ κατηγορία των κοινωνικών-δραματικών ταινιών.


+ Greekmarks.com

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος // 30 Ιανουαρίου 2009 στις 2:42 μ.μ.  

    den iparxei logos gia teteies tenies