300 (2007) [9/10]

Το έγραψε ο/η _master_ | with 0 Σχόλια »




Ελληνικός Τίτλος: 300
Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Ιστορική Περιπέτεια
Σκηνοθεσία:
Zack Snyder
Πρωταγωνιστές:
Gerard Butler, Vincent Regan, Lena Headey
Διάρκεια: 117 λεπτά

Είχαμε καιρό να ενθουσιαστούμε με ταινία ιστορικού περιεχομένου, να αισθανθούμε υπερηφάνεια να μας πλημμυρίζει, και να νιώσουμε επιτέλους μια ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του αγώνα να δούμε μια αξιοπρεπή ταινία που να εξιστορεί γεγονότα όπως περίπου έγιναν.

Η αριστουργηματική ταινία του Zack Snyder μεταφέρει άριστα το κόμικ του Frank Miller στη μεγάλη οθόνη. Η πιστή μεταφορά από το κόμικ, και η απίστευτη φωτογραφία, μας μεταφέρουν σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό και μας σαγηνεύουν από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Οι ερμηνείες των David Wenham, Andrew Tiernan, Michael Fassbender ήταν κάτι παραπάνω από αξιομνημόνευτες. Όσο αναφορά στους πρωταγωνιστές Gerard Butler, Vincent Regan και Lena Headey, που υποδύθηκαν τους ρόλους των Λεωνίδα, λοχαγό της φάλαγγας, και της βασίλισσας, μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, και θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζουν το ήθος, την ευγένεια, και την καλλιέργεια των Σπαρτιατών της εποχής, αν όχι φάρο διαχρονικών αξιών για όλο τον κόσμο.

Οι αιματηρές μάχες ήταν καλογυρισμένες χωρίς να χαλάνε την αισθητική μας, οι σκηνές συναισθηματισμού πολύ καλά ζυγισμένες- προκειμένου να αποδοθεί το απώτερο νόημα της Σπαρτιάτικης νοοτροπίας- και οι υπερβολές αναφορικά με το στρατό του Ξέρξη, λογικά δοσμένες. Στα πλαίσια του εντυπωσιασμού του Hollywood, αυτή η ταινία ήταν αρτιότατη από κάθε πιθανή πλευρά, και πολύ δύσκολα θα βρείτε κάποιο ελάττωμα ή παράλειψη στην ιστορία.

Τέλος να διευκρινίσουμε ότι για λόγους αυτονόητους δεν βαθμολογούμε αυτή την ταινία με 10/10, και κρατάμε αυτή τη βαθμολογία για κάτι που ενδεχομένως θα θελήσει να μας εντυπωσιάσει στο μέλλον, χωρίς να παραλείψουμε βέβαια να πούμε ότι πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι από τις πιο επιτυχημένες φετινές ταινίες.

+ Greekmarks.com